Rätten att rösta är en förutsättning för demokrati

Jag har inte varit överdrivet aktiv med bloggandet på sistone. Inte för att jag inte haft tid utan helt enkelt för att jag inte haft lust. Igår rådde dock EU-valet och idag har jag för mycket som betungar mitt hjärta för att inte skriva ut om det. 

Redan innan alla valkampanjer inför EU-valet drogs igång peppade jag för att för första gången (bortsett från kyrkovalet i höstas) få rösta. Jag försökte hitta information om vad de olika partierna stod för, vad deras viktigaste frågor var, vilka kandidater de ville skicka och vad dessa personer var för ena människor. I april-maj drog valrörelsen igång på riktigt och svt:s tablå fylldes med massa debatter som jag försökte följa med i. Nyhetsmorgon gästades av politiker och jag började känna att jag fick bättre och bättre koll inför det kommande valet. 

Och så igår, söndagen den 25 maj, tog jag på mig skorna och gick till vallokalen i Östermalmsskolans matsal. Lite nervöst plockade jag valsedlar, gick till båset, stoppade en valsedel i kuvertet och lämnade till röstmottagaren som tackade mig och sen var det klart. Så enkelt var det alltså! Min röst var nu med i en av världens största demokratier. Hur sjukt!? Med en känsla av upprymdhet och stolthet gick jag därifrån ut i det blåsiga vädret på Umeås gator. 

På kvällen slog jag på svt:s valvaka. Till och med innan Sveriges röster var räknade visade man preliminära resultat från VALU, och så även resultat från andra EU-länder. Upprymdheten som jag känt tidigare under dagen byttes ut mot ångest och förskräckelse på bara någon sekund. Högerextrema partier hade värsta framgången i flera länder, var det ett skämt eller!? Och valdeltagandet var så lågt som 13 % på sina håll (http://www.svt.se/nyheter/varlden/lagt-valdeltagande-i-manga-eu-lander). Alltså, va????

Klockan slog 23:00 och vi kunde se det första verkliga resultatet från svenska folkets röster. Det kunde även konstateras att röstdeltagandet förbättrats något sedan valet 2009. DN skrev ”rekordmånga svenskar röstade i EU-valet, 48,7 procent” (http://www.dn.se/nyheter/sverige/rekordmanga-rostade-i-eu-valet/), men det enda jag kunde se var att inte ens hälften av Sveriges befolkning tog sig till vallokalerna.

 

Jag kan inte påstå att jag är en EU-sympatisör, men jag förstår inte hur man kan strunta i sin chans i att få göra sin åsikt hörd. Vi är med i EU och det förändras inte genom att låta bli att rösta. Genom att låta bli låter man sin tystnad utnyttjas av andra.

Idag har jag en klump i magen och en oro för vad som kommer förändras i och med de högerextrema vindarna som blåser i denna demokratiskt valda union. Jag hoppas att alla inför alla nästkommande val tar vara på sin möjlighet och rättighet att göra sin åsikt hörd. Jag hoppas också att vi istället för hat känner kärlek

Kategori: Allmänt Taggar: EU-valet, Politik;